espa

Η yoga (γιόγκα) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε μέρα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο ασκούν τη γιόγκα για διάφορους λόγους, όπως για να διατηρήσουν είτε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να ελέγχουν και να ηρεμούν το άγχος τους ή απλά ως ένα τρόπο ζωής. Έχουμε ενσωματώσει τη γιόγκα για τα παιδιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών τους, με το σκεπτικό ότι η γιόγκα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διδασκαλίας και ενίσχυσης του εαυτού.

Το μάθημα της γιόγκα για εμάς δεν αποτελεί ένα αποσπασματικό πεδίο αλλά συνδέεται στενά με τη φιλοσοφία του συνολικού προγράμματος, το οποίο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ικανότητα συλλογικής λειτουργίας και αυτορρύθμισης. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενισχυθούν οι παραπάνω στόχοι μέσα από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο πρόγραμμα γιόγκα για την ανάπτυξη της επίγνωσης του εαυτού, την αρμονική συνεργασία σώματος και νου, την ελεύθερη έκφραση των επιθυμιών, την ευχαρίστηση, τη βελτίωση των ικανοτήτων προσοχής και συντονισμού, την ανάπτυξη θετικών κινήτρων για επίδοση και συνεργασία.

Γενικά  Οφέλη των παιδιών μέσω της γιόγκα:

  • Η γιόγκα διεγείρει το βαθμό συγκέντρωσης σωματικά και διανοητικά. Πέρα από μια διασκεδαστική δραστηριότητα, βοηθά παράλληλα τα παιδιά να παραμείνουν σωματικά και νοητικά ενεργοποιημένα.
  •  Η γιόγκα βελτιώνει τη δύναμή, την ευελιξία, την ισορροπία τους και το συντονισμό του σώματος με την εκτέλεση των asanas.
  •  Η γιόγκα αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.
  • Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες κινήσεις. Τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν δημιουργώντας παραλλαγές προσαρμοσμένες στις ικανότητές του σώματος τους, έτσι ώστε κάθε παιδί να αισθάνεται άνετα ενώ εξερευνά μια κίνηση.
  •  Η γιόγκα διδάσκει τα παιδιά πώς να ακούνε το σώμα τους καθώς και πώς να συνδέονται με αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.
  •  Η γιόγκα διδάσκει στα παιδιά την τέχνη του διαλογισμού μέσω της αναπνοής. Η αναπνοή είναι η δύναμη της ζωής. Η γιόγκικη αναπνοή δημιουργεί ισορροπία στο μυαλό, στο σώμα και στη ψυχή, συνδέοντάς τα και προστατεύοντάς τα από κάθε κατάσταση άγχους.

Το εργαστήρι υλοποιείται εκτός της σχολικής ζώνης δηλαδή μεταξύ 13.00-15.00, ανάλογα με την ώρα που αποχωρούν τα παιδιά από το σχολείο και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

Υλικά: Στρώμα γιόγκα – Άνετα ρούχα

Το εργαστήρι απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών (από 2 ετών).

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου.

Υπεύθυνη δασκάλα: Τσιατήρα Μαριέτα

Σύντομο Βιογραφικό:

Παρουσίαση1Γεννήθηκα στη Λάρισα όπου και ξεκίνησα να χορεύω μπαλέτο σε ηλικία 4 ετών. Μέχρι τα 18 μου είχα αποκτήσει πτυχία μπαλέτου από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου (RAD) καθώς και σύγχρονου χορού από το International Dance Teachers’ Association (ITDA). Σπούδασα καθηγήτρια χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Καφαντάρη στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα αποφοίτησα από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πορεία συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο χορό στην Αγγλία αποκτώντας Master of Arts από το τμήμα Dance Performance and Choreography (University of Bedfordshire) με θέμα διατριβής την ψυχολογία των μαθητών χορού καθώς και τη σωματική και ψυχική τους υγεία.  Παράλληλα είμαι πιστοποιημένη δασκάλα Yoga από την Yoga Alliance, για όλες τις ηλικίες καθώς και για παιδιά. Τα τελευταία πέντε χρόνια δίδασκα χορό, μουσικοκινητική και yoga σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σε σχολεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) του Λονδίνου και μετέπειτα του Βερολίνου.  Η μεγάλη διδακτική μου εμπειρία σε σχολεία της Αγγλίας και της Γερμανίας μου δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστώ και να προσεγγίσω παιδαγωγικά την ομάδα αλλά και το κάθε παιδί χωριστά γνωρίζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε ηλικίας.