Comment are off
«Πρακτικές αντιμετώπισης βίας και εκφοβισμού στα σχολεία»
Συμμετείχαμε ως Σχολείο σε αυτή τη διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τη βία στο σχολείο (μέσα από την επιστημονική προσέγγιση της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης) με:
- Την παρουσίαση του επιστημονικού μας προγράμματος, ως εκπαιδευτική πρόταση για την πρόληψη του φαινομένου της βίας, στις μεγαλύτερες σχολικές βαθμίδες. Είμασταν το μοναδικό νηπιαγωγείο (προσχολική εκπαίδευση) που συμμετείχε ανάμεσα σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια από όλη τη χώρα.
Αυτό όμως που μας έκανε να νιώσουμε ικανοποίηση είναι οτι ανάμεσα σε πολλές και αξιόλογες εισηγήσεις (συγκλονιστική ήταν η παρουσία του 8ου γυμνασίου Λάρισας!) οι οποίες αφορούσαν καλές πρακτικές, εμείς παρότι νηπιαγωγείο, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο, πολυετές και δοκιμασμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στις κοινωνικές δεξιότητες. Όπως σχολιάστηκε και από τους επιστημονικούς συντονιστές των συζητήσεων, η αποσπασματικότητα είναι η αιτία που τέτοιου είδους προγράμματα δεν προχωρούν σε βάθος.
- Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές με σκοπό την αναγνώριση και κατηγοριοποίηση των συγκρούσεων με βάση την μεθοδολογία μας, έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις εκπαίδευσης των παιδιών.
Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για το εργαστήριο ήταν πραγματικά πέρα από τις προσδοκίες μας. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες των 35 συμμετεχόντων με τρεις εισηγήτριες-συντονίστριες, οι οποίες έχουμε εργαστεί συστηματικά πάνω στην εφαρμογή της μεθόδου: Αρχοντία Καθάριου & Έφη Τσιατήρα (Νηπιαγωγοί) και Τζωρτζίνα Τσιατήρα, (λογοθεραπεύτρια-Msc επικοινωνία).
Η συζήτηση στις ομάδες είχε μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη αλληλεπίδραση. Φάνηκε για ακόμη μια φορά πως όταν μιλάμε με όρους πραγματικότητας είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες, μπαίνουμε σε ενεργό ρόλο ατομικής ευθύνης με πράξεις και όχι μόνο με θεωρίες, ερμηνείες ή απλά ευχές, ειδικά για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος.
Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την κοινωνιολογική προσέγγιση του ζητήματος και για την πρωτοβουλία ενός δικτύου σχολείων για τη διαμεσολάβηση. Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές για τις εικαστικές δημιουργίες τους και σε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη να υλοποιούν προγράμματα που έχουν αποτέλεσμα στη ζωή των παιδιών.