Εισηγήσεις στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Α.Κ.Ε.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 παρουσιάσαμε δύο σημαντικές παιδαγωγικές δουλειές στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η πρώτη αφορούσε τη γιόγκα και τον τρόπο που διδάχθηκε στο σχολείο μας, με το ερώτημα αν μπορεί να συνδεθεί με την παιδαγωγική επιστήμη, με εισηγήτρια τη Μαριέτα Τσιατήρα, δασκάλα χορού και γιόγκα. Η δεύτερη, την επίλυση προβλήματος: αν δηλαδή τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορούν να λύνουν προβλήματα με μέθοδο και
αναλυτική επεξεργασία και όχι αποσπασματικά, με κάποια μόνο επιμέρους στοιχεία, με εισηγήτρια την Έφη Τσιατήρα, νηπιαγωγό.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον επίκουρο καθηγητή ειδικής εκπαίδευσης ΑΠΘ κ. Γιώργο Μπάρμπα, τον άνθρωπο που συνέλαβε τις ιδέες αυτών των εργασιών, που τις σχεδίασε και τις μορφοποίησε σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ασφαλή και έγκυρα μεθοδολογικά εργαλεία, με κύριο προσανατολισμό πάντα το όφελος στο παιδί, με απεριόριστη επιμονή και υπομονή και στήριξη στο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά την περίοδο υλοποίησης τους. Δίχως τη δική του εμπιστοσύνη σε μας δεν θα βρισκόμασταν εμείς σήμερα εδώ, σε αυτή την εκπαιδευτική επιστημονική διεθνή συνάντηση.
Ευχαριστούμε επίσης τις συνεργάτιδες μας: τις νηπιαγωγούς Σοφία Μαγαλιού, Σπυριδούλα Μαγαλιού, Ελένη Μαρσιώτη, Σοφία Τσίνα και την λογοθεραπεύτρια Τζωρτζίνα Τσιατήρα, που συνέβαλαν με ενέργεια και διάθεση να υλοποιηθεί, να καταγραφεί και να αξιολογηθεί το υλικό αυτής της δουλειάς.
Μεγάλη εμπειρία για εμάς, όχι μόνο γιατί παρουσιάσαμε τα προγράμματα μας, αλλά γιατί διαπιστώσαμε μέσα από τις εργασίες και εισηγήσεις του συνεδρίου τι σημαίνει να κάνει κανείς σοβαρή έρευνα και δουλειά στην εκπαίδευση. Με στόχους, με σύστημα, με αρχή, μέση και τέλος. Και φυσικά με το σημαντικότερο όλων: Αποτελέσματα ορατά στα παιδιά που μπορεί όμως να αποδειχθούν επιστημονικά! Ίσως τελικά αυτή η όψη να είναι και από μόνη της καινοτομία αφού ο κόσμος της εκπαίδευσης κατακλύζεται από θεωρίες δίχως αντίκρυσμα. Και γι αυτό είμαστε πολύ, μα πολύ υπερήφανες.